Van werkdruk naar werkgeluk: mentorschapsprogramma

 
Om jonge huisartsen een stevige start te geven, start de huisartsenkring Noord-Holland Noord, in navolging van een aantal andere kringen, met het mentorschapsprogramma. Dit programma dat vóór en dóór huisartsen is, is in Oost-Nederland ontwikkeld en blijkt al jaren een succes.

Mentee: “Mijn mentor had veel ervaring op andere vlakken dan puur het huisartsenvak, bijvoorbeeld bestuurservaring, onderwijservaring en ondernemerservaring. Hier heb ik veel van kunnen leren”.

Mentorschapsprogramma in het kort
In het mentorschapsprogramma worden jonge en ervaren huisartsen aan elkaar gekoppeld. In 9 maanden tijd werken zij aan de hand van gesprekken aan de vragen (omgezet in doelen) van de jonge huisarts. De koppels krijgen begeleiding van een externe procesfacilitator die verbonden is aan de huisartsenopleiding in Utrecht. Vragen die centraal kunnen staan zijn: hoe creëer ik meer balans in mijn werk – privé? Hoe kan ik mijn ambities combineren? Wil ik een eigen praktijk of werk ik liever als waarnemer of Hidha? Wat voor rol kan ik hebben in een Hagro?  

Uit de evaluatie blijkt dat zowel mentor als mentee het programma positief beoordelen:  

Mentee: ‘Het is fijn om vertrouwelijk te kunnen sparren met iemand die het vak van binnenuit kent, zonder dat er belangen meespelen. De gesprekken hebben mij echt perspectief gegeven.’  

Mentor: ‘Het waren leuke en inspirerende gesprekken. Ondanks het feit dat wij ons in verschillende fasen van onze carrière bevinden zijn de dilemma’s heel herkenbaar.’

Meedoen als mentor of mentee?
Lijkt het u leuk om als mentor of mentee deel te nemen aan het mentorschapsprogramma? In november ontvangt u een brief van de kring met meer informatie over de aanmelding. De mentoren ontvangen in januari 2021 een training en in februari gaat het mentorschapsprogramma van start. Heeft u een vraag over het programma, neemt u dan contact op met Karin Verhoef (k.verhoef@lhv.nl ).